Школска 2019-2020.

Поштовани родитељи будућих првака,

Обавештавамо вас да од 1. јуна почиње тестирање и упис деце у школу.

За упис деце школа ће по службеној дужности прибавити сву потребну документацију (извод из матичне књиге рођених, потврду о пребивалишту, потврду о обављеном лекарском прегледу).

Да би дете могло да буде уписано и тестирано,неопходно је да се обави лекарски преглед. Стога, молимо родитеље деце која нису обавила лекарски преглед да у наредним данима то учине.

Приликом доласка на упис није потребно да доносите ове документе, изузев Потврду о обављеном лекарском прегледу ако је преглед обављен код приватног лекара или је обављен пре 16. 3. 2020. године.

Заказивање термина за упис и тестирање деце може да се врши путем портала еУправа (од 28. 5. 2020.) одабиром услуге Електронско заказивање термина за упис и тестирање детета или путем телефонског контакта са стручном службом школе.

У наредним данима педагог школе ће вас контактирати телефонским путем како би се договорили о начину заказивања термина за упис у школу.

Такође, педагог школе ће вас обавестити о планираним процедурама приликом доласка на тестирање, како бисмо испоштовали превентивне епидемиолошке мере.

 

Драги родитељи будућих првака,

Ове школске године право на упис имају деца која су рођена од 1. 3. 2013. до краја фебруара 2014. године (тј. сва деца која имају најмање шест и по, а највише седам и по година), као и сва деца којој је из неких разлога одложен полазак у 1. разред прошле године. 

Ове године родитељима/старатељима ће од 1. 4. 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у нашу школу преко Портала еУправа – услуга Исказивање интересовања за упис у основну школу  - Овај линк Вас води на страну за упис еУправе, али тамо ОБАВЕЗНО прво прочитајте УПУТСТВО за родитеље које се налази испод текста. 

Уколико родитељ не може на описани начин да пријави своје дете, он то може учинити преко обрасца који је доступан овде (Word образац). Када попуните образац пошаљите на електронску адресу школе This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Kонтакт телефон 062 805 14 63 за давање информација доступан је сваког радног дана од 10 до 12 часова.

Свако дете има право на упис у школу. 

Родитељи деце која територијално не припадају школи, а заинтересовани су за упис у нашу школу, могу извршити исказивање заинтересованости за упис путем Портала еУправе или Word обрасца, без обзира да ли су се већ јављали школи или то нису учинили.

Након дефинисања уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис, електронском поштом биће послата нотификација о датуму уписа у основну школу.

На Порталу еУправа, по дефинисању датума уписа, биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање омогући ће родитељима да једним одласком у школу заврше све активности везане за упис детета у школу. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и из ИЗИС-а о обављеном лекарском прегледу) и упис. Након уписа детета у школу, истог дана, психолог или педагог школе ће вршити испитивање детета.

Уколико родитељ и не искаже заинтересованост, на овај начин, не доводи се у питање упис детета у први разред основне школе.

Процену зрелости детета за упис у школу врше педагог и психолог школе. Непотребне су и погрешне специјалне припреме детета за тестирање, јер се њима само застрашује и оптерећује дете. Тестирањем се не испитује нешто што се може научити за 2-3 дана, нити се проверава степен знања из школских предмета, већ се испитује способност детета да знања усвоји и примени. Детету треба рећи да ће приликом тестирања да црта и одговара на нека питања, да ће нешто да зна, а нешто неће и да може да не зна и да сме да погреши.

Зрелост за полазак у школу подразумева интелектуалну, емоционалну, социјалну и физичку зрелост. Деца овог узраста су обично у стању да се одвоје од родитеља на одређено време, да буду довољно самостална, да истрају у активностима чак и кад не успеју одмах, адекватно изразе емоције и потребе, да адекватно реагују на критику, похвалу, успех и неуспех, да имају свој круг пријатеља са којима се друже и који га прихватају, да имају правилно развијен говор, развијену пажњу коју могу да усмере на одређени задатак у трајању од 20 минута,  да умеју да се самостално обуку и обују, вежу пертле, сами се умију, оперу зубе, очешљају, употребљавају тоалет, да знају основне податке о себи и својој породици, адресу, име родитеља...

Дете ће у школи наћи бројне прилике за развој својих способности. Наша заједничка обавеза је да им омогућимо свестрани развитак, стварање позитивне слике о себи, изградњу поверења у себе и своје могућности, као и поверење у друге људе, у чему ћемо заједно и успети.

Поздрављамо вас и стојимо на располагању за сва ваша питања.

Педагог и психолог школе

PRVACI SAVETI2019 2020

 

                                                                                       

 

upis prvaka 

pepsi sluzba1

upis osmaka

takmicenje matematika

 

 PametnoIbezbedno

 

 

takmicenja SVA

petljajpg

 

face

 

 

 

 

 

moodle